A un mes de les eleccions, el Govern central va llançar el missatge que la Comissió Europea havia aprovat el projecte del corredor mediterrani. Tot i així, davant les diferents propostes de corredor: eix central, corredor mediterrani, o l’híbrid que passa per Madrid, la proposta guanyadora va ser com sempre, un híbrid que promet “corredors per a tots”.
El corredor mediterrani, reivindicat des de feia temps a Catalunya, ha posat d’acord, per una vegada, a un ampli sector de la societat catalana, i ha creat un consens amb el País Valencià, fet que ha estat fonamental per l’èxit de la proposta. La notícia rebuda la setmana passada amb un gran optimisme, s’ha vist com una esmena a la barbaritat del sistema radial espanyol. El corredor simbolitza la victòria de la mentalitat mercantil i europeista sobre l’economia especulativa i centralista.
Tal com declarà l’economista Ramon Tremosa en saber-se la notícia, “En l’Europa dels corredors ferroviaris nord-sud, Catalunya és un territori central per Europa, la millor porta de la mediterrània europea per a la importació i exportació de productes de valor afegit”, així mateix, l’eurodiputat per CIU creu que la UE ha pres consciència que “necessita intervenir no només la política fiscal, sinó també la política d’infraestructures de l’Estat espanyol”.
L’enginyer barcelonès Joan Amoròs, un dels defensors del projecte, va advertir que de moment “no hi ha res guanyat’. Segons Amoròs “la Comissió ha fet ‘un café para todos’ […] donant llibertat de moviments i de finançament al govern espanyol. I això és molt perillós. La suma d’aquestes dues coses -que restin competitivitat al corredor mediterrani respecte el madrileny i que l’estat inverteixi primer allà on vulgui- fa que haguem d’estar molt alerta i que no puguem abaixar la guàrdia.”
Eliseu Climent coincideix amb Amoròs: “Caldrà continuar pressionant perquè el corredor mediterrani siga realitat’. Germà Bel, catedràtic d’Economia aplicada a la UB, declarà. amb un punt d’escepticisme: “El corredor central, que no articula mercaderies cap a Europa ni les articularà, segueix ocupant l’espai central perquè hi ha Madrid […] ‘És un cafè per a tothom sense més cafè’.
Aquesta dimecres, durant la conferència de Cicle Tribuna Ateneu. Germà Bel ha posat en dubte, de nou, les inversions promeses pel govern espanyol al corredor mediterrani. Segons Bel, Europa hauria de sancionar els estats que no executin les obres subvencionades. En aquesta conferència va qüestionar els 49.000 milions d’euros i escaig que el Ministeri de Foment ha promès d’invertir en la xarxa ferroviària i viària estatal.
Els nostres socis portuaris i la mateixa junta CADCI compartim aquest escepticisme pel què fa a la gestió del corredor per part del govern central de Madrid. Sols l’iniciativa privada i el govern català poden fer que, com a mínim, es faci d’un cop la sortida del port de Barcelona.
Filed under: Economia, Innovació, Eliseu Climent, Germà Bel, Joan Amoròs, Josep Vicent Boira, Ramon Tremosa